کار آفرینی ناشنوایان شاید کلمه ای آشنا برای شما باشد اما ؛
ناشنوا ….
کلمه ای آشنا اما در عین حال مجهول . تاکنون به این فکر کرده اید افرادی که ناشنوا به دنیا می آیند به چه زبانی و چگونه فکر میکنند؟
درک این سوال برای کسانی که از ابتدای خلقت خود دارای نعمت شنوایی بوده اند امری پیچیده و تا حدودی غیر قابل درک است .
بشریت
همواره براین باور بوده ، کسانی که در جامعه به نظر و دیدگاهشان ، دارای شرایط یکسان و عادی هستند ،
افراد نرمال جامعه معرفی می شوند در حالی که افراد خاص را با استاندارد های هایشان تحلیل و نام گذاری می کنند.
همین طرز فکر و عقیده ، باعث بروز اشتباهات در نگرش افراد شده و شرایط را برای حضور آنان در جامعه در حوضه های مختلف از جمله کارآفرینی ناشنوایان دشوار می کند .
افرادی که مشکل شنوایی ندارند ، در هنگام ارتباط با دیگران از زبان مادری خود استفاده می کنند
اما علم ثابت کرد که تفکر متکی به زبانی که حداقل قابل تکلم باشد نیست .
نمونه های بسیاری در طول تاریخ وجود دارد که ثابت کند ناشنوایان ، توانسته اند با فراگیری مهارت های زبانی رشد قابل ملاحظه ای کرده و کارهای مختلفی را انجام دهند .
طبق گفته مسئولین ذیربط:
( جامعه ناشنوایان در همه عرصه ها حضوری افتخار آفرین داشته اند و نام آوران بسیاری را به جامعه معرفی کرده است . )
پرآوازه ترین آنان در زمینه ناشنوایی ؛ بتهوون معروف ، هلن کلر و … بوده اند .
حال به مقوله ای مهم و ضروری در جامعه بپردازیم ؛ کسب و کار و کار آفرینی ناشنوایان که هدفش علاوه بر تولید خدمات ، رفع نیازی به نام رفاه است .
پیدا کردن شغلی مناسب و کارکردن در جامعه ی امروزی برای کسانی که به اصطلاح (عادی) نام گذاری می شوند ، سخت است چه بسا برای کسانی که دچار محدودیت هایی نیز هستند .
بدیهی است که چنین افرادی بیشتر به حمایت از جانب جامعه ، شغل و منبع درآمدی نیاز دارند .
حال این سوال مطرح می شود که آیا یک شخص ناشنوا قادراست فعالیت هایی را در جامعه با عنوان شغل داشته باشد ؟
این سوالی است که ذهن افراد جامعه را به خصوص اشخاص ناشنوا و خانواده هایشان درگیر کرده است .
نمونه هایی در جامعه وجود دارند که ثابت کند به کارگیری افراد ناشنوا برای مشاغل مختلف ، برخلاف برخی از تصورات اشتباه و غلط ، نتیجه ای مثبت دربر داشته است
و آن ها توانسته اند ارتباطی مناسب و کارآمد با محیط شغلی خود برقرارکنند .هرچند این ارتباط به طور کامل ، آسان نبوده اما توانسته رضایتی قابل قبول به همراه داشته باشد .
به کارگیری افرا ناشنوا و کم شنوا در بخش هایی که از نظر شنوایی ، حجم کمی از شنیدن را می طلبد مانند:
کار اجتماعی ( ارتباط با مشتریان ناشنوا)
طراحی سایت و برنامه نویسی
کارهای تولیدی ، پشتیبانی سایت ها و … از جمله این مشاغل هستند .
آنچه که مسلم است این است که ، افراد ناشنوا نیز مانند سایر افراد حق کار در جامعه را دارند و باید در محیطی با امکانات کامل و شرایطی یکسان با سایر افراد در تعامل باشند .
همانگونه که شرایط را برای سایرین فراهم می کنیم این حق را شامل حال آنان نیز بدانیم و نقص شنوایی را مانعی برای تضعیف آنان یا عملکردشان در اجتماع ندانیم .
متاسفانه تبعیض شغلی موضوعی است که افراد ناشنوا با آن مواجه هستند که این عمل نشان دهنده عدم آگاهی کارفرمایان از جامعه ناشنوایان و کم شنوایان است .
به عنوان مثال می توان به این موضوع اشاره کرد که ؛
مدیران و کارفرمایان اینگونه فکر می کنند که داشتن کارمندی ناشنوا و کم شنوا مساوی است با یک مترجم که باید تمام وقت به دنبال کارمند باشد تا بتواند حرف ها و نظراتش را برای سایرین ترجمه کند ،
حال پیش تر گفته بودیم که برقراری ارتباط متکی به زبانی که قابل تکلم باشد نیست .
بسیاری از افراد رویای کارآفرینی را در ذهن های خود می پرورانند اما باید به این فاکتور مهم توجه داشته باشند که علاوه برانگیزه و ریسک پذیری باید توان حمایت گری را نیز داشته باشند .
ایجاد بستری مناسب برای اشتغال با شرایط جسمیشان و همچنین اعتماد به توانایی های آنان در انجام مسئولیت های اجتماعی می تواند موجب شکوفایی آنها در مسیری مناسب و مطلوب شود.
فقط کافیست درایجاد کارآفرینی برای ناشنوایان به توانایی آنان توجه واعتماد شود تا همه بتوانند در کنار یکدیگر از امکانات جامعه بهره مطلوب را ببرند.
و کلام آخر اینکه با ایجاد کسب و کارهایی هرچند کوچک برای افرادی که دارای محدودیتی درجسم اما در روحیه و اراده ، دارای قدرتی مثال زدنی برای پیشرفت در مسیر زندگی خود هستند ، آن هارا در راه پیشرفت در جامعه ای که عضوی از آن ها هستند یاری دهید .